Hopp til innholdet

Blir man tørr etter å ha brukt en bidé?

  Det er mange feilforestillinger omkring bidét og bruken av den. En vanlig tanke er at en bidé søler eller gjør deg veldig våt etter bruk. Her skal vi gå litt igjennom bruken av en bidé, både tradisjonelle og moderne varianter.

  Den tradisjonelle varianten

  Ett bidé er en type klosett som ser ut som ett vanlig toalett men er ofte mye lavere. Denne innretningen brukes til å vaske en persons edle og private deler.

  Først oppfunnet på 1700 tallet, av en Fransk møbeldesigner med etternavnet Bide. Bide’en ble laget på bestilling til det franske hoff på den tiden.

  Lavabo Retro Bidé /BilligVVS

  På en tradisjonell bidé står man over og lar vannstrålen spyle seg nedentil og eventuelt hjelper til med hånden. Når man er ferdig vasker man seg med såpe og tørker hendene.

  Den moderne varianten

  Toalett bidé er en mer moderne variant som ble oppfunnet og gjort populær i Japan og Sør Korea på 60-tallet. Siden den gang har denne mer moderne og lett-anvendelige varianten blitt populær i land over hele verden og da spesielt på hoteller.

  Disse moderne variantene har utseende som et hvilket som helst annet toalett og kommer med en selvrensende dyse som spyler deg nedenfra og opp. Andre funksjoner kan være viftetørking, oppvarmede seter og mer.

  Duravit SensoWash, Starck 3 /BilligVVS
  Geberit AquaClean Sela /BilligVVS

  Blir man tørr av å bruke en bidet?

  Moderne bidé kommer ofte med en tørkefunksjon som blåser deg tørr nedentil uten at man behøver å tørke seg etterpå.

  I en mer tradisjonell type bidé blir man derimot nødt til å toalettpapir for å tørke bort vannet etter man har vasket seg. Deretter skyller man bidét og gjør det rent til neste bruk.

  VitrA Metropole dusjtoalett /BilligVVS

  Konklusjon

  Bidé er ingen ny oppfinnelse, men det er først de senere årene at de har opplevd en økning av popularitet. Mye takket være den moderne varianten som gir mer komfort og en helt ren og hygienisk bak-ende.

  Keramisk toalett & bidetsett hvit /VidaXL